QR Codes in de les

Posted: April 17, 2011 in Education
Tags: , , , , ,

Misschien heb je er wel eens van gehoord en misschien niet, maar ik weet zeker dat je er wel eens één bent tegengekomen. Je kunt er tegenwoordig namelijk niet omheen: QR Codes.

QR (afkorting voor Quick Response) Codes zijn die vage vierkantjes die je overal ziet. Deze vierkantjes bevatten allerlei informatie. Ze kunnen alleen tekst bevatten, maar kunnen je bijvoorbeeld ook doorsturen naar een website. Hoe groter het vierkant, hoe meer informatie deze bevat.

Je kunt deze QR Codes lezen met je smartphone, I-Phone, I-Pod, tablet mits je een QR reader hebt geïnstalleerd. Deze zijn overal gratis te downloaden, zelf gebruik ik QR Droid. Test het maar eens uit door bovenstaande QR Code te scannen.

Mocht je geen smartphone o.i.d. bezitten, maar wel een PC/Laptop met webcam, dan kun je via: http://miniqr.com/reader.php online deze codes lezen.

Tot zover de theorie. Wat kun je ermee in de les? De mogelijkheden zijn legio.

– Denk aan werkbladen waarbij leerlingen na het maken de antwoorden kunnen verkrijgen door een QR Code te scannen.

– Leerlingen op internet een opdracht laten maken op een site waar ze heen automatisch heen gestuurd worden door het lezen van een QR Code.

– Aantekeningen via een QR Code aanbieden.

– Het huiswerk opgeven via een QR Code.

– Bij kennismakingsdagen een QR Code speurtocht door de school uitzetten.

– Etc. (Laat zelf je fantasie de vrije loop)

QR Codes kun je heel simpel zelf maken via: http://www.qurify.com/nl/ .

Door gebruik te maken van dergelijke codes betreed je met je lessen veel meer de leefwereld van de leerling. Dit werkt mijns inziens enorm stimulerend. Zeg nou zelf; hoeveel van jouw collega’s bieden de leerling de mogelijkheid iets te leren door ze met hun mobiel te laten spelen?

Leave a comment